ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ Α.Σ.Α ΣΤΗ ΠΗΓΗ σε 8 χρωματιστούς κάδους -

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ Α.Σ.Α ΣΤΗ ΠΗΓΗ σε 8 χρωματιστούς κάδους - με ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ.
1) Οργανική ύλη (λαχανικά-υπολείμματα φαγητού, φλούδες, χόρτα και κλαδιά – αλλά όχι λάδια ή ζουμιά κουζίνας , όχι κρέας και κόκαλα), ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΦΕ
2) Χαρτικά (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια συσκευασιών, κουτιά), ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ  
3) Γυαλί «λευκό» ( διαφανές γυαλί από οποιοδήποτε μπουκάλι ή βάζο , χωρίς τα μεταλλικά ή πλαστικά καπάκια – όχι λάμπες) , ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΛΕΥΚΟΥ
4) Γυαλί χρωματιστό ( διάφορα χρωματιστά μπουκάλια ή βάζα , χωρίς τα μεταλλικά ή πλαστικά καπάκια) , ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
5) Αλουμίνιο και σίδηρος (κουτιά αναψυκτικών, κονσέρβες, καπάκια μεταλλικά και καπάκια γιαουρτιού) , ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ
6) Πλαστικά μπουκάλια, κύπελλα και σακούλες , ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ
7) Κάδος στραγγισμένων λαδιών φαγητού και τηγανιού , ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ
8) Μπαταρίες, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρικά παιχνίδια ,
ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Η διαχείριση των οικιακών σκουπιδιών στην πηγή, δηλαδή μέσα στο ίδιο μας το σπίτι , περιλαμβάνει 8 χρωματιστούς κάδους.
Ο εξωτερικός «δημοτικός» κάδος , χρώματος γκρι , στην ουσία δεν υφίσταται πλέον στο ρόλο που έχει σήμερα.
Οι γκρι μεταλλικοί κάδοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα , κατόπιν περιβαλλοντικής και χωροταξικής μελέτης , με μοναδικό σκοπό και στόχο την διαχείριση εκείνων των σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται και στην ουσία είναι προϊόντα ιδιαίτερης διαχείρισης με υψηλό κόστος τόσο για τους πολίτες , σε κοινωνικό επίπεδο , όσο και σε περιβαλλοντικό.
Τέτοιου είδους απορρίμματα είναι τα προϊόντα ατομικής υγείας και τουαλέτας, ρουχισμός, παπούτσια, έπιπλα, στρώματα, αδρανή υλικά οικοδομής.
  • Λίγα λόγια για την διαχείριση των απορριμμάτων μας στη πηγή.

Το 40% ,περίπου , του βάρους των απορριμμάτων μας , σε καθημερινή βάση , είναι οργανικά απορρίμματα. Αυτά από μόνα τους δεν είναι καθόλου επικίνδυνα τις πρώτες ώρες ή μέρες αποθήκευσής τους. Είναι όμως αρκετά επικίνδυνα στην φάση ανεξέλεγκτης αποσύνθεσής τους τόσο για την υγεία μας , όσο και για την εικόνα της κοινωνίας μας. Ευτυχώς όμως τα οργανικά απορρίμματα, ακολουθούν αιώνιους βιολογικούς κανόνες, με φυσικούς και χημικούς νόμους, όπου με κατάλληλη γνώση, οργάνωση και διαχείριση από τη μεριά των ανθρώπων, καθίστανται πολύτιμα φυσικά οργανικά λιπάσματα για τη φύση και τoν άνθρωπο. Τρόποι αρκετοί και από πολλά χρόνια δοκιμασμένοι.
Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, ένζυμα και γαιοσκώληκες επιτελούν το έργο τους που δεν είναι τίποτε άλλο από την μεταμόρφωση των οργανικών οικιακών μας απορριμμάτων σε λίπασμα με οικονομική, περιβαλλοντική και τέλος, εμπορική αξία.
Διαχωρισμός των απορριμμάτων μας στη πηγή σημαίνει ελάχιστα λεπτά εργασίας με μηδέν κόστος επιβάρυνσης στα δημοτικά μας ή όποια άλλα τέλη – και αυτό , επειδή απλά εμείς οι ίδιοι συμμετέχουμε , εργαζόμενοι λίγα λεπτά μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Αντιθέτως, αν όλοι εμείς δεν εκπαιδευθούμε σ’ αυτό τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας, είτε γιατί δεν γνωρίζουμε, είτε γιατί κάποιοι άλλοι , «άλλα» επιθυμούν, τότε αυτό που εμείς έπρεπε να πράξουμε στο σπίτι μας, θα το πράξει κάποιος άλλος. Και αυτός ο «άλλος» θα χρεώσει το μηνιαίο οικιακό μας λογαριασμό και προϋπολογισμό με ένα εύλογο κόστος. Το ακριβές ποσό για αυτές τις υπηρεσίες είναι άγνωστο. Πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν αυτό το κόστος σε 30 έως 90 ευρώ ανά οικία , το μήνα. Εδώ και περίπου 40 χρόνια διάφοροι λαοί και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο δοκίμασαν, πειραματίστηκαν και τελικά κατέληξαν ότι η οικονομικότερη και πιο προσοδοφόρα λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών μας είναι ο διαχωρισμός αυτών στη πηγή , με παράλληλη συνειδητή προσπάθεια μείωσής των.
Τα απορρίμματα και η διαχείριση τους ποτέ δεν μπορεί να είναι προσπάθεια ενός, είναι συλλογική προσπάθεια όλων μας χωρίς εξαιρέσεις.
Τα απορριμματοφόρα οχήματα αναβαθμίζονται και αλλάζει η φιλοσοφία αποκομιδής. Τα οχήματα παρέχουν την δυνατότητα για ταυτόχρονη περισυλλογή διαφορετικών διαχωρισμένων υλικών.
Ενημέρωση των πολιτών για το εβδομαδιαίο, μηνιαίο και γενικότερα ετήσιο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων τους.
Τα οργανικά πρέπει να συγκομίζονται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα από τους ειδικούς (καφέ χρώματος , στην προκειμένη περίπτωση) κάδους.
Χαρτικά, Πλαστικά, Γυαλί και μεταλλικά απορρίμματα, 2 ή 1 φορά το μήνα.
Επιχειρήσεις, εργοστάσια, βιοτεχνίες ανήκουν φυσικά σε διαφορετική περιβαλλοντική διαχείριση σε σχέση με τα οικιακά απορρίμματα. Ειδικός χώρος εναπόθεσης και εξοπλισμού και ανάλογο κόστος αποκομιδής σε πιθανή συχνότερη αποκομιδή ή άλλη ιδιαιτερότητα ανά προβλεπόμενη δραστηριότητα.
Οι κάδοι για τα στραγγισμένα οικιακά λάδια φαγητού και λίπη γενικότερα καθώς και οι κάδοι για μπαταρίες και ηλεκτρονικά, θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα προμελετημένα κεντρικά σημεία της πόλης. (Υπολογίζονται σε έναν ειδικό κάδο ανά 1000 κατοίκους και όχι λιγότερο από ένα κάδο σε ακτίνα 1000 μέτρων σε περιοχές με λιγότερους από 1000 κατοίκους).
Εξέλιξη όλων των ανωτέρω είναι:
Άμεση εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής Βιοαερίου και λιπάσματος.
Πλεονεκτήματα:
Άμεση απόσβεση της επένδυσης (2 – 3 χρόνια, σε όλες τις μελέτες).
Η οικονομικότερη λύση για όλους μας – πολίτες και περιβάλλον, γενικότερα.
Τα προϊόντα, μετά την επεξεργασία, είναι:
1)Το βιοαέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και καυσίμου για τα οχήματα
2)Ανώτερης ποιότητας λίπασμα, άριστο εδαφοβελτιωτικό. Για οικιακά οργανικά απορρίμματα της τάξης μεγέθους 40 τόνων ημερησίως, απαιτούνται λιγότερα από πέντε στρέμματα επιφανείας και ένα άτομο υπεύθυνο ελέγχου και παρακολούθησης. Στο τελικό παραγόμενο προϊόν δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές, βακτήρια ή ιοί. Ενδεικτικά , από 40 τόνους οργανικά οικιακά απορρίμματα παράγονται 8000 κυβ. μέτρα βιοαέριο την ημέρα, 24000 κιλά λίπασμα και 6 κυβικά μ. υγρό λίπασμα προς διάθεση ή περαιτέρω επεξεργασία σε βιολογικό καθαρισμό.
Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε λιγότερο από 2,5 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας που ανέρχονται σε 650 KW περίπου έκαστη. Το κόστος κατασκευής ισοδυναμεί με το κόστος του προστίμου για περίοδο 2,5 μηνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον Δήμο για κάθε μία χωματερή (Χ.Α.Δ.Α), και, φυσικά, ανεξάρτητα των δικαστικών αποφάσεων για δήθεν χρήση των ΧΑΔΑ από αναγκαιότητα και ανωτέρα βία για την δημόσια υγεία.
Πιθανή λαϊκή πολυμετοχική εταιρεία για ενεργή συμμετοχή, όφελος από τα ανταποδοτικά τέλη, όφελος από την διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων από την ανακύκλωση και των υπολοίπων υλικών. Ενδεικτικά, η συμμετοχή του κάθε πολίτη του Δήμου Σπάρτης με 5,5 ευρώ το μήνα για ένα χρόνο ή 66 ευρώ εφάπαξ , θα εξασφάλιζε το κόστος της επένδυσης.
Εφαρμογή του εγχειρήματος: άμεσα. Ενημέρωση πολιτών μέσα από διάφορους ευαισθητοποιημένους φορείς και ομάδες πολιτών. Ορισμός της θέσης εναπόθεσης για δοκιμαστική πιλοτική κομποστοποίηση. Αποκομιδή με ποικίλους τρόπους (ίδια μέσα, εθελοντικές ομάδες εκ περιτροπής, εκμίσθωση ..κλπ)
Περαιτέρω ενέργειες: δημοσιότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο μέσω όλων των μέσων:
TV, εφημερίδες, περιοδικά, BLOGS, facebook, Twitter κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: